Sposób przygotowania:
Domowa galareta z kaczki z warzywami
Mięso z kaczki myjemy i władamy do garnka, zalewamy je wodą tak aby mięso w całości przykrywała woda. Do garna dodajemy umyte i obrane warzywa (marchew, korzeń pietruszki, seler, cebulę), dodajemy także ziele angielskie, listek laurowy, w całości ząbek czosnku oraz kostkę rosołową. Wszystko gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok 2 - 2.5 godziny. Co jakiś czas dolewamy wody jeśli się trochę wygotowała. Pod koniec gotowania smakujemy bulion, w razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem oraz vegetą. Mięso oraz warzywa wyciągamy z garnka, a pozostały bulion przecedzamy przez sitko. Ja uzyskałam 1l czystego bulionu. Mięso kroimy bądź drzemy na małe kawałki. Warzywa kroimy w małą kosteczkę (w międzyczasie mój niedoszły mąż zjadł marchewkę więc musiałam użyć marchewki ze słoiczka :) ). Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości ok. 1/3 szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie dodajemy żelatynę do bulionu i podgrzewamy go stale mieszając (nie można zagotować wywaru!). W salaterce układamy po bokach oraz na spodzie po plasterku jajka na twardo, następnie kładziemy groszek, seler, pietruszkę oraz cebulkę, na to kładziemy posiekaną pietruszkę, przykrywamy wszystko mięsem z kaczki oraz warstwą marchewki z groszkiem. Całość zalewamy bulionem połączonym z żelatyną i posypujemy troszkę natką pietruszki. Salaterki odstawiamy do wystygnięcia w chłodne miejsce. Smacznego!