-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Domowa galareta z kaczki z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna galareta z kaczki z warzywami gości na naszym stole od kilku lat. Jest nieodłącznym elementem wszystkich świąt.

Domowa galareta z kaczki z warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowa galareta z kaczki z warzywami

 

  • 2 udka wraz z podudziami z kaczki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 1 ząbek czosnku
  • słoik mieszanki marchewki w groszkiem
  • 1 l bulionu mięsno-warzywnego
  • 6-7 łyżeczek żelatyny spożywczej
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • świeża natka pietruszki
  • warzywna przyprawa vegeta
  • 1 kostka rosołowa warzywna bądź drobiowa
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Domowa galareta z kaczki z warzywami
Mięso z kaczki myjemy i władamy do garnka, zalewamy je wodą tak aby mięso w całości przykrywała woda. Do garna dodajemy umyte i obrane warzywa (marchew, korzeń pietruszki, seler, cebulę), dodajemy także ziele angielskie, listek laurowy, w całości ząbek czosnku oraz kostkę rosołową. Wszystko gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok 2 - 2.5 godziny. Co jakiś czas dolewamy wody jeśli się trochę wygotowała. Pod koniec gotowania smakujemy bulion, w razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem oraz vegetą. Mięso oraz warzywa wyciągamy z garnka, a pozostały bulion przecedzamy przez sitko. Ja uzyskałam 1l czystego bulionu. Mięso kroimy bądź drzemy na małe kawałki. Warzywa kroimy w małą kosteczkę (w międzyczasie mój niedoszły mąż zjadł marchewkę więc musiałam użyć marchewki ze słoiczka :) ). Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości ok. 1/3 szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie dodajemy żelatynę do bulionu i podgrzewamy go stale mieszając (nie można zagotować wywaru!). W salaterce układamy po bokach oraz na spodzie po plasterku jajka na twardo, następnie kładziemy groszek, seler, pietruszkę oraz cebulkę, na to kładziemy posiekaną pietruszkę, przykrywamy wszystko mięsem z kaczki oraz warstwą marchewki z groszkiem. Całość zalewamy bulionem połączonym z żelatyną i posypujemy troszkę natką pietruszki. Salaterki odstawiamy do wystygnięcia w chłodne miejsce. Smacznego!
Domowa galareta z kaczki z warzywami
Zdjęcie przedstawia większość składników, których będziemy potrzebować.
Domowa galareta z kaczki z warzywami
Mięso rozdrabniamy, a warzywa kroimy w małą kosteczkę.
Domowa galareta z kaczki z warzywami
Składniki układamy w salaterkach oraz zalewamy bulionem z żelatyną.