Sposób przygotowania:
Domowa karpatka
Najpierw przygotowujemy ciasto. Masło, wodę i sół zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę ciągle mieszając tak, by w garnku utworzyła się zwarta kula i idealnie odchodziła od ścianek i łyżki. Odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku, mieszając mikserem na małych obrotach tak, by każde się dokładnie połączyło z masą. Ciasto dzielimy na 2 części, wylewamy na blachę i wstawiamy do piekarnika na około 20-25 minut. Po upieczeniu studzimy. Przygotowujemy krem. Odlewamy do oddzielnej miski 125 ml mleka. Resztę gotujemy z cukrem i ekstraktem. Pozostałe mleko dokładnie mieszamy z mąkami i gdy mleko w garnku zacznie się gotować i unosić, wlewamy masę i intensywnie mieszamy do utworzenia się gęstego budyniu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puch, a następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu i dokładnie miksować. Na koniec wlać żelatynę. Całość wyłożyć na jedną część placka, docisnąć drugim i wstawić do lodówki.