Sposób przygotowania:
Domowa pizza
Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiać do miski.Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże skruszyć, dodać łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, 5 łyżek ciepłego mleka, wymieszać.Do mąki wlać rozczyn z drożdży, mleko, dodać sól, wyrobić pozostawić do wyrośnięcia.
Wykonanie nadzienia:
Pieczarki pokroić w plastry i skropić cytryną. Cebulę pokroić w plastry udusić na patelni, salami pokroić w pólplastry. Ser zetrzeć na grubych oczkach.Ciasto rozwałkować, wyłożyć na wysmarowaną olejem blachę. Na wyrośnięte ciasto wyłożyć pomidoru, salami, pieczarki, cebulę. Posypać serem i oregano, polać oliwą. Pieć w temp 200 stopni, aż ciasto będzie jasno złociste.
SMACZNEGO!
Mąkę przesiać do miski.Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże skruszyć, dodać łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, 5 łyżek ciepłego mleka, wymieszać.Do mąki wlać rozczyn z drożdży, mleko, dodać sól, wyrobić pozostawić do wyrośnięcia.
Wykonanie nadzienia:
Pieczarki pokroić w plastry i skropić cytryną. Cebulę pokroić w plastry udusić na patelni, salami pokroić w pólplastry. Ser zetrzeć na grubych oczkach.Ciasto rozwałkować, wyłożyć na wysmarowaną olejem blachę. Na wyrośnięte ciasto wyłożyć pomidoru, salami, pieczarki, cebulę. Posypać serem i oregano, polać oliwą. Pieć w temp 200 stopni, aż ciasto będzie jasno złociste.
SMACZNEGO!