Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Domowa pizza z mozzarellą i nie tylko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jeśli pizza to tylko domowa

Domowa pizza z mozzarellą i nie tylko

Składniki:

Domowa pizza z mozzarellą i nie tylko

 

Sposób przygotowania:

Domowa pizza z mozzarellą i nie tylko
Pieczarki obieramy, kroimy na talarki, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę połową cebuli i dusimy do czasu aż pieczarki zmiękną, lekko solimy, studzimy. Drożdże zalewamy odrobiną letniego mleka i dokładnie mieszamy. Gdy podrosną dodajemy je do mąki wraz z 2 łyżkmi oleju i pozostałym mlekiem i wyrabiamy jednolite ciasto. Z koncentratu, posiekanego drobno czosnku i bazylii przyrządzamy sos, który doprawiamy solą i pieprzem. Dużą blachę smarujemy odrobina oleju i wykładamy na nią ciasto, które smarujemy przygotowanym sosem. Układamy pieczarki, cebulę w talarkach, szynkę, mozzarellę i na koniec starty żółty ser. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.