Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Domowe burgery

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne,soczyste,łatwe i szybkie do przygotowania

Domowe burgery

Składniki:

Domowe burgery

 

  • 800 g mielonej łopatki wieprzowej bez kości
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 8 kieszonek chlebowych Pitta
  • olej
  • musztarda lub ketchup,sos czosnkowy bądź majonez(co kto lubi)
  • kilka listków sałaty lodowej
  • kilka plasterków pomidora
  • kilka plasterków świeżego ogórka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • ostra mielona papryka
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Domowe burgery
Pokrojoną w kosteczkę cebulę zrumienić na rozgrzanym oleju.Dodać do mięsa wraz z natką pietruszki,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i jajkiem.Doprawić solą,pieprzem i mieloną papryką.Wyrobić na jednolitą masę.Formować płaskie kotlety o średnicy zbliżonej do kieszonek chlebowych i smażyć po kilka minut z każdej strony na rozgrzanym oleju.Pitta przygotować według załączonego przepisu na opakowaniu.Do każdej kieszonki włożyć liść sałaty,burgera posmarowanego z wierzchu musztardą(ketchupem lub innym sosem),plasterki pomidora i ogórka oraz pokrojoną w paseczki paprykę.