Sposób przygotowania:
Domowe chlebki pita
1.Drożdże rozcieramy z cukrem, połową ciepłego mleka i połową ciepłej wody.
2. Następnie do drożdży dodajemy sól, oliwę i mąkę, stopniowo dolewamy pozostałe mleko i wodę, zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce.
3.Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części, każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Następnie wykładamy do posmarowanych blaszek masłem, o średnicy 23 cm.
4.Następnie ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
5. Chlebki pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
2. Następnie do drożdży dodajemy sól, oliwę i mąkę, stopniowo dolewamy pozostałe mleko i wodę, zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce.
3.Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części, każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Następnie wykładamy do posmarowanych blaszek masłem, o średnicy 23 cm.
4.Następnie ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
5. Chlebki pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.