Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Domowe chlebki pita

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Takie chlebki przygotowuje się bardzo szybko. Po upieczeniu kroimy je na cztery części, rozcinamy i podajemy z dowolnymi ulubionymi dodatkami.

Domowe chlebki pita

Składniki:

Domowe chlebki pita

Składniki ciasta:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 3 dag drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • półtorej łyżeczki soli

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Domowe chlebki pita
1.Drożdże rozcieramy z cukrem, połową ciepłego mleka i połową ciepłej wody.

2. Następnie do drożdży dodajemy sól, oliwę i mąkę, stopniowo dolewamy pozostałe mleko i wodę, zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce.

3.Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części, każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Następnie wykładamy do posmarowanych blaszek masłem, o średnicy 23 cm.

4.Następnie ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.

5. Chlebki pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.  

Tagi:

jajko jajka chleb