SUPERPRZEPIS

Domowe gołąbki z wołowiną i ryżem

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Domowe gołąbki z wołowiną i ryżem Więcej zdjęć (5)

Gołąbki - danie na wrześniowe dni.

Składniki:

Domowe gołąbki z wołowiną i ryżem

 

  • mała główka białej kapusty
  • 45 dag chudej wołowiny
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 woreczki ryżu
  • przyprawy (pieprz, sól)
  • kostka rosołowa
  • 4-5 pieczarek na sos
  • woda
  • olej
  • łyżka śmietany

Sposób przygotowania:

Domowe gołąbki z wołowiną i ryżem
Z kapusty wydrążamy gniazdo. Główkę sparzamy we wrzącej wodzie - gotujemy ją dosłownie 3-5 minut inaczej będzie się rwała. Gotujemy ryż w woreczkach. Na patelni na niewielkiej ilości oleju podpiekamy zmieloną wołowinę i pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy ugotowany ryż i doprawiamy do smaku. Tak przygotowany farsz zawijamy w liście kapusty. Jednocześnie zostawiamy kilka listków - będą nam potrzebne przy duszeniu gołąbków. Gotowe gołąbki układamy na liściach kapusty w rondelku lub w wysokiej patelni. Zalewamy wodą, podajemy pokruszoną kostkę rosołową i dusimy pod przykryciem aż kapusta zmięknie (około pół godziny). W tym czasie przygotowujemy sos pieczarkowy. Pieczarki kroimy w kostkę i podpiekamy na patelni dodajemy cebulkę pokrojoną w piórka zalewany wodą i dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym zabielamy śmietanką. Sosem polewamy gołąbki.
Domowe gołąbki z wołowiną i ryżem
Ryż gotowany w woreczkach to oszczędność czasu
Domowe gołąbki z wołowiną i ryżem
Przed gotowaniem kapusty warto wykroić gniazdo
Domowe gołąbki z wołowiną i ryżem
Ryż mięso czosnek i cebulę łączymy w farsz
Domowe gołąbki z wołowiną i ryżem
Gołąbki dusimy w rondelku lub wysokiej patelni - na dnie układamy kilka liści kapusty.