Sposób przygotowania:
Domowe gołąbki z wołowiną i ryżem
Z kapusty wydrążamy gniazdo. Główkę sparzamy we wrzącej wodzie - gotujemy ją dosłownie 3-5 minut inaczej będzie się rwała. Gotujemy ryż w woreczkach. Na patelni na niewielkiej ilości oleju podpiekamy zmieloną wołowinę i pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy ugotowany ryż i doprawiamy do smaku. Tak przygotowany farsz zawijamy w liście kapusty. Jednocześnie zostawiamy kilka listków - będą nam potrzebne przy duszeniu gołąbków. Gotowe gołąbki układamy na liściach kapusty w rondelku lub w wysokiej patelni. Zalewamy wodą, podajemy pokruszoną kostkę rosołową i dusimy pod przykryciem aż kapusta zmięknie (około pół godziny). W tym czasie przygotowujemy sos pieczarkowy. Pieczarki kroimy w kostkę i podpiekamy na patelni dodajemy cebulkę pokrojoną w piórka zalewany wodą i dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym zabielamy śmietanką. Sosem polewamy gołąbki.