A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Domowe hot-dogi

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Dla mnie wyszło 16 porcji,dobre dla wybrednych i na piknik

Domowe hot-dogi

Składniki:

Domowe hot-dogi

 

Sposób przygotowania:

Domowe hot-dogi
Przygotowujemy zaczyn; drożdże kruszymy (ja to robię od razu w misce,stawiając ją pod kątem,opieram bok np. o złożona ścierkę),zasypujemy cukrem,aby zaczęły pączkować,zalewamy CIEPŁYM mlekiem,lekko mieszamy,aby się rozpuściły i posypujemy cienką warstwa mąki,odstawiamy na ok kwadrans przykrywając miskę czystą ściereczką.W między czasie rozpuszczamy margarynę,musi przestygnąć nim ją dodamy.Leżące w temperaturze pokojowej 2 jajka i żółtko dodajemy do zaczynu,lekko mieszamy,następnie stopniowo dodajemy mąkę z solą i podgrzane mleko.Mieszamy,aż ciasto zacznie odstawać od miski,dodajemy rozpuszczony tłuszcz i wyrabiamy.Ciasto musi mieć spójną, lekką konsystencję,gdy przyciśniemy ciasto palcem powinno wrócić do pierwotnego kształtu.Odstawiamy do wyrośnięcia,ciasto powinno podwoić swoją masę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części,po kolei rozwałkowujemy na cienki prostokąt,następnie kroimy na spore kwadraty i każdy smarujemy cienko ketchupem.Zawijamy parówkę zaczynając od rogu.Każdy hot-dog pędzlujemy rozmąconym białkiem i posypujemy tartym serem.Pieczemy porcjami w 180* z termoobiegiem do uzyskania ciemnego złotego koloru.Smacznego.