SUPERPRZEPIS

Domowe pierogi ruskie

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Domowe pierogi ruskie Więcej zdjęć (5)

Domowe pierogi ruskie. Łatwe do wykonania jednak dość czasochłonne. Można podawać razem z podsmażoną cebulką lub ze śmietaną.

Składniki:

Domowe pierogi ruskie

 

  • Z poniższych składników wychodzi około 90 sztuk pierogów.

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Domowe pierogi ruskie
Przygotowanie ciasta: wysypujemy 1 kg mąki na stolnicę, w środek wbijamy jajko, dodajemy stopniowo wodę i wyrabiamy ciasto. Nie powinno być ono zbyt miękkie i kleić się do dłoni. Przygotowanie farszu: Ugotowane, schłodzone ziemniaki przepuszczamy razem z twarogiem przez praskę. Cebulę czyścimy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do ziemniaków i twarogu. Przyprawiamy i mieszamy. Na stolnicy ciasto dzielimy na kilka części. Bierzemy jedną część i rozwałkowujemy na cienki placek. Szklanką wycinamy kółka. Na środek kółka nakładamy farsz i składamy na pół. Dokładnie zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy partiami we wrzącej osolonej wodzie do wypłynięcia, od czasu do czasu mieszając. 
Domowe pierogi ruskie
Przygotowujemy ciasto. wysypujemy 1 kg mąki na stolnicę, w środek wbijamy jajko, dodajemy stopniowo wodę i wyrabiamy ciasto. Nie powinno być ono zbyt miękkie i kleić się do dłoni.
Domowe pierogi ruskie
Farsz. Ugotowane, schłodzone ziemniaki przepuszczamy razem z twarogiem przez praskę. Cebulę czyścimy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do ziemniaków i twarogu. Przyprawiamy i mieszamy.
Domowe pierogi ruskie
Na stolnicy ciasto dzielimy na kilka części. Bierzemy jedną część i rozwałkowujemy na cienki placek. Szklanką wycinamy kółka.
Domowe pierogi ruskie
Na środek kółka nakładamy farsz i składamy na pół. Dokładnie zlepiamy brzegi.