Paczajka

Paczajka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Domowy barszcz biały na żeberkach

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Żeberka nadają barszczykowi specyficznego zapachu jak i smaku.

Domowy barszcz biały na żeberkach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowy barszcz biały na żeberkach

 

Sposób przygotowania:

Domowy barszcz biały na żeberkach
Do garnka wlewamy ok. 3 litry wody i wkładamy dokładnie umytą kość żeberkową. Gdy woda się zagotuje usuwamy szumy i solimy wodę Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka razem z liściami laurowymi, zielem angielskim i czarnym pieprzem. Gotujemy pod przykryciem 60 minut na średnim ogniu. Po tym czasie zmniejszamy gaz i wlewamy sok z kapusty, oraz dodajemy majeranek i vegetę. Kość wyjmujemy. Mąkę mieszamy ze śmietana i chochelką ciepłego wywaru i wlewamy do całości. Po zagotowaniu odczekać ok. 10 min i podawac w miseczkach z połówkami jajek i natką pietruszki.
Domowy barszcz biały na żeberkach
Warzywa pokrojone w kosteczkę- nie musi być drobno.