Sposób przygotowania:
Domowy cheeseburger
Bułki: zaczynamy od podgrzania mleka, gdy będzie ciepłe zalać niewielką ilością drożdże roztarte z cukrem, przykryć i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę i sól, dodać pozostałe mleko i wyrośnięte drożdże. Wszystko razem dobrze wymieszać i wyrabiać aż ciasto nie będzie się kleić, można podsypać odrobiną mąki. Odstawić na 10 minut i ponownie wyrobić i podzielić na 6 części. Każdą z nich wyrobić i uformować bułki, wyłożyć na blachę i zostawić pod przykryciem na 15 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie wierzchy posmarować białkiem i posypać sezamem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 C na 25 min. Mięso przyprawić curry, lubczykiem, solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie. Po upieczeniu bułeczek odstawić je do wystygnięcia. Mięso podzielić na sześć części, uformować płaskie kotlety podobnej wielkości do bułek. Usmażyć z obu stron. Bułki przekroić na pół, pomidora, cebulę i ogórki pokroić w plastry. Na spód bułki położyć sałatę, łyżkę ketchupu, mięso, pomidora, cebulę, ser żółty, majonez, ogórki i przykryć wierzchnią połówką bułki. Smacznie i zdrowo!