Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Domowy kopiec kreta Mysiuni

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

autorski przepis na domowy kopiec kreta

Domowy kopiec kreta Mysiuni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy kopiec kreta Mysiuni

 

  • Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka mąki pszenne
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Masa serowa:
  • 0,5 kg mielonego sera (z wiaderka)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 500 ml słodkiej śmietany 30%
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3-4 banany

Sposób przygotowania:

Domowy kopiec kreta Mysiuni
Do dużej miski wbijamy białka, a żółtka osobno do szklanki. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i stopniowo żółtka – miksujemy na wolnych obrotach. Mąkę mieszamy z proszkiem i kakaem, dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką. Niezbyt dużą tortownicę smarujemy od dołu tłuszczem i wylewamy ciasto biszkoptowe – pieczemy 30 minut w temp. 180*.



Ser miksujemy z cukrem pudrem. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę. W 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i ją lekko studzimy. Do zmiksowanego sera dodajemy ubitą smietanę, lekko miksujemy i następnie wolnym strumieniem wlewamy przygotowaną żelatynę (cały czas miksujemy). Na sam koniec dodajemy wiórki czekoladowe i delikatnie mieszamy łyżką. (Ja wiórki robiłam za pomocą obieraczki do warzyw – są grubsze i ładniej wygladają niż ucierane na tarce).



W biszkopcie wykrawamy koło o promieniu ok 2-3cm mniejszym niż promień całego biszkoptu (tak jak na 2 zdjęciu), na głębokość ok. 1/2 wysokości całego biszkoptu. W wykrojonym wgłębieniu układamy ściśle obok siebie obrane banany, a następnie nakładamy masę serową z startą czekoladą. Nakładamy ją partiami i dokładnie dociskamy między bananami, a następnie tworzymy z reszty masy kopiec. Wykrojony wcześniej biszkopt rozrywamy na mniejsze kawałki i ‘doklejamy’ do masy serowej. Staramy się to robić szybko, nim masa całkiem stężeje. Gotowy kopiec odkładamy w chłodne miejsce na 2 godziny i możemy kroić.
Domowy kopiec kreta Mysiuni
banany układamy obok siebie, odcinamy im koncówki.
Domowy kopiec kreta Mysiuni
czekoladę ucierałam za pomocą obieraczki do warzyw
Domowy kopiec kreta Mysiuni
Etap 3
Domowy kopiec kreta Mysiuni
Etap 4