Sposób przygotowania:
Domowy pasztet Ilony
Mięso gotujemy z włoszczyzną, gdy będzie miękkie wyjmuje, odsączamy. Na patelni rozgrzewamy słoninkę i podsmażamy na niej pokrojoną drobno cebulę. Dodajemy pokrojoną wątróbkę i podsmażamy razem. Mięso kroimy i przepuszczamy dwukrotnie wraz z marchewką przez maszynkę do mielenia mięsa. Przez maszynkę przepuszczamy też bułkę namoczoną w mleku i odciśniętą. Kaszę manną zalewamy gorącym rosołem i czekamy aż napęcznieje, również przepuszczamy przez maszynkę. Podobnie wątróbkę z cebulką. Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą dodając jaja, bułkę tartą i przyprawy do smaku. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję przekładamy ją do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia( lub wysmarowanej smalcem i wysypanej bułką tartą). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 60- 75 minut.
czarno-oka