Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Domowy pasztet Ilony

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Domowy pasztet świetnie zastępuje wędlinę.

Domowy pasztet Ilony Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy pasztet Ilony

 

Sposób przygotowania:

Domowy pasztet Ilony
Mięso gotujemy z włoszczyzną, gdy będzie miękkie wyjmuje, odsączamy. Na patelni rozgrzewamy słoninkę i podsmażamy na niej pokrojoną drobno cebulę. Dodajemy pokrojoną wątróbkę i podsmażamy razem. Mięso kroimy i przepuszczamy dwukrotnie wraz z marchewką przez maszynkę do mielenia mięsa. Przez maszynkę przepuszczamy też bułkę namoczoną w mleku i odciśniętą. Kaszę manną zalewamy gorącym rosołem i czekamy aż napęcznieje, również przepuszczamy przez maszynkę. Podobnie wątróbkę z cebulką. Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą dodając jaja, bułkę tartą i przyprawy do smaku. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję przekładamy ją do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia( lub wysmarowanej smalcem i wysypanej bułką tartą). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 60- 75 minut.
Domowy pasztet Ilony
Domowy pasztet Ilony
Domowy pasztet Ilony
mielenie mięsa oraz marchewki do pasztetu
Domowy pasztet Ilony
moczenie kaszy manny w rosole
Domowy pasztet Ilony
moczenie kaszy manny w rosole