bogda46

bogda46

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

domowy smalec

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

wspaniały smalczyk wzbogaci spiżarnię każdej damy

domowy smalec

Składniki:

domowy smalec

 

  • 1 kg słoniny surowej
  • 40 dag słoniny wędzonej
  • 40 dag boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • kawałek kiełbasy (ja używam zwyczajną)
  • listek laurowy , ziele angielskie , sól , magi , majeranek
  • 4 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

domowy smalec
Słoniny i boczek zmielić i wytopić razem z liściem i zielem . Pod koniec wytapiania wyjąć listek i ziele (pozostawione powoduje gorzkawy smak) i dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz cebulę , doprawić solą i magi . trzymać na ogniu aż cebula zacznie lekko brązowieć . Dodać majeranek i mleko (mieszać żeby nie wykipiało) . Gorący wlać do słoików i zakręcić .
Można przechowywać w chłodnym miejscu przez 2-3 miesiące

Tagi:

kielbasa