Sposób przygotowania:
Domowy tort bezowy
Jajk wybić do szklanki, dodać cukier, rozmieszane w łyżce mleka kakao. Ubijać na parze, az masa zgęstnieje. Zdjąć z gorącej kąpieli i jeszcze ubijać do wystudzenia. Utrzeć na pianę masło z margaryną, ucierając dodawać po łyżce masy jajecznej, a na końcu dodawać kroplami sok z cytryny. W tortownicy o średnicy 24 cm ułożyć na spodzie warstwę bezów. Puste minejsca wypełnić bezami pokruszonymi, warstwa powinna być szczelna. Nieco więcej jak połowę masy rozsmarować równo na bezy, przykryć drugą warstwą bezów, układając je podobnie, to znaczy wolne miejsca przykładać bezami pokruszonymi. Pozostałą masą rozsmarować na powierzchni tortu. Obficie posypać posiekanymi orzechami i okruszkami bezów. Wstawić tak przygotowany tort do lodówki na kilka godzin, aby należycie stężał. Dobrze schłodzony tort wyłożyć z tortownicy na paterę, krajać nożem zwilżanym ciepłą wodą.