Sposób przygotowania:
dorada po grecku
Ziemniaki wyszorować, wrzucić do wrzącej wody, gotować 10 min, pokroić po wystudzeniu w ćwiartki.
Doradę natrzeć solą i pieprzem. Cytrynę otrzeć ze skórki, wycisnąć sok, sokiem skropić rybę, włożyć do lodówki na godzinkę.
Rybę opanierować w mące, obsmażyć na silnym ogniu na patelni, na oliwie. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Oliwki i pomidory posiekać, utrzeć z feta, do środka ryby włożyć masę serową, zamknąć poprzez panierowanie w mące brzuszka.
Rybkę włożyć do naczynia żaroodpornego., obok poukładać ćwiartki ziemniaków, polać oliwą lekko i ziemniaki i rybkę, posypać ziemniaki tymiankiem.
Sezam uprażyć lekko na patelni.
Posypać rybkę sezamem i położyć na górę rozmaryn.
Zapiec 15 min w temp 160 st.
Doradę natrzeć solą i pieprzem. Cytrynę otrzeć ze skórki, wycisnąć sok, sokiem skropić rybę, włożyć do lodówki na godzinkę.
Rybę opanierować w mące, obsmażyć na silnym ogniu na patelni, na oliwie. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Oliwki i pomidory posiekać, utrzeć z feta, do środka ryby włożyć masę serową, zamknąć poprzez panierowanie w mące brzuszka.
Rybkę włożyć do naczynia żaroodpornego., obok poukładać ćwiartki ziemniaków, polać oliwą lekko i ziemniaki i rybkę, posypać ziemniaki tymiankiem.
Sezam uprażyć lekko na patelni.
Posypać rybkę sezamem i położyć na górę rozmaryn.
Zapiec 15 min w temp 160 st.