dzastmi

dzastmi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

dorsz duszony na parze z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pyszne i zdrowe danie o zadziwiającym smaku

dorsz duszony na parze z warzywami

Składniki:

dorsz duszony na parze z warzywami

 

  • 2 filety z dorsza
  • oliwa z oliwek
  • 2 czerwone cebule - posiekane w piorka
  • papryka czerwona - posiekana w paseczki
  • 2 pomidory - pokojoine w kostke
  • pol jablka- pokrojone w kostke
  • 1 lyzka octu balsamicznego
  • sok z cytryny
  • około 10 pieczarek - pokrojonych

Sposób przygotowania:

dorsz duszony na parze z warzywami
pieczarki podsmazyc na patelni z polowa cebuli.
Filety doprawic najlepiej solą czosnkowa i pieprzem ziolowym, nastepnie jedna strone skropic cytryna, w srodek polozyc pieczarki, obsypac pietruszka i dodac ze 2 listki mięty, nastepnie zawinac ten filet i spiac wykalaczkami aby sie nie rozwinely, i odstawic na bok.

Nastepnie na patelnie wlac oliwę z oliwek, podsmazyc cebulke, dodac posiekaną paprykę, podsmazyc, dodac pomidory i jablko, przyprawic sola, i pieprzem ziolowym, oraz szcypta chilli i octem balsamicznym. przykryc i zostawic pod przykrywka na malym ogniu. Rybe wstawic na ok. 15 minut do naczynia gotującego na parze lub zawinąć w folię i połozyć na grillu, jednoczesnie ugotowac ryż.

jak sie wszytko ugotuje, to wylozycz ryż na talerz, nastepnie , warzywa a na koniec polozyc rybe uwazając aby sie nie rozwalila. sosem z ryby mozna polac ryz.

zycze smacznego