motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Dorsz na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczna ryba przygotowana na ostro

Dorsz na ostro

Składniki:

Dorsz na ostro

 

  • 1 kg dorsza
  • 1 łyżeczka przyprawy chilli
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki wódki
  • 3 łyżeczki imbiru w proszku
  • 5 łyżek smalcu
  • 1,5 łyżki oleju
  • SOS;
  • 2 łyżki przyprawy do zup
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 szkl. wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki
  • 4 łyżki bulionu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Dorsz na ostro
Wszystkie składniki podane na sos połączyć ze sobą, dokładnie wymieszać i odstawić. Rybę myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Rozgrzewamy smalec i na silnym palniku smażymy pokrojoną rybę. Delikatnie mieszając, aby nie połamać. Jak rybka będzie podsmażona dodajemy chilli, imbir, wódkę i posiekany czosnek. Wszystko smażymy ok. minuty. Następnie dodajemy przygotowany sos i dusimy ok. 2 min. na dużym ogniu. Przygotowaną rybę należy pokropić olejem.