Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Książka Kucharska: Danie główne Hortex

Dorsz na warzywnej pierzynce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny, pożywny, smaczny i przede wszystkim zdrowy obiad dla całej rodziny gotowy w 20-25 minut. Delikatne i chude mięso dorsza idealnie komponuje się z warzywami przygotowanymi we włoskim stylu.

Dorsz na warzywnej pierzynce Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dorsz na warzywnej pierzynce

 

  • 1x Warzywa na patelnię z przyprawą włoską - Warzywa na patelnię Hortex
    • warzywa na patelnię z przyprawą włoską Hortex

  • • świeży filet z dorsza ze skórką ok. 600-700 g
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

  • • pesto rosso lub pistacjowe ok. 3 dużych łyżek

  • • garść pistacji

  • • garść parmezanu

  • • ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych

  • • olej

Sposób przygotowania:

Dorsz na warzywnej pierzynce
Rozmrożone warzywa na patelnię przekładamy do posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, posypujemy je dołączoną do opakowania przyprawą włoską. Dorsza ze skórką porcjujemy na 4 zgrabne kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Dorsza układamy na warzywach. Kawałki smarujemy ulubionym pesto- idealne będzie pesto rosso lub pesto pistacjowo-pietruszkowe. Dla osób, które za pesto nie przepadają możemy przygotować tą rybkę skrapiając ją jedynie odrobiną aromatyzowanego oleju np. spod suszonych pomidorów. Dodajemy pomidorki koktajlowe. Całość posypujemy startym parmezanem i drobno posiekanymi lub zmielonymi pistacjami. Skrapiamy odrobiną oleju. Pieczemy w piekarniku ok. 20-25 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Smacznego!
Dorsz na warzywnej pierzynce
Dorsz na warzywnej pierzynce Hortex pod pomidorowy
Dorsz na warzywnej pierzynce
Dorsz na warzywnej pierzynce Hortex pod pomidorowy
Dorsz na warzywnej pierzynce
Dorsz na warzywnej pierzynce Hortex pod pomidorowy