Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Dorsz pod beszamelem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo ciekawy sosób na tę pyszną rybę

Dorsz pod beszamelem

Składniki:

Dorsz pod beszamelem

 

  • 80 dag filetów z dorsza,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki ostrej musztardy,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 15 dag pora (biała część),
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka masła,
  • 1-2 łyżki tartej bułki,
  • 200 ml sosu beszamelowego,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Dorsz pod beszamelem
Filety umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Rybę polać sokiem z cytryny wymieszanym uprzednio z oliwą. Posmarować musztardą. Posypać posiekaną pietruszką. Odstawić do zamarynowania w chłodne miejsce na 4 godz. Por oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać masło, dodać rybę wraz z marynatą. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Obsmażone filety wyjąć, oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na pozostałym tłuszczu zrumienić porę. Obłożyć nią rybę. Zalać sosem beszamelowym. Posypać tartą bułką. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Zapiekać ok 15 min.Podawać z frytkami lub ryżem ugotowanym na sypko.

Tagi:

sosy tarta dorsz