Sposób przygotowania:
Dorsz pod beszamelem
Filety umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Rybę polać sokiem z cytryny wymieszanym uprzednio z oliwą. Posmarować musztardą. Posypać posiekaną pietruszką. Odstawić do zamarynowania w chłodne miejsce na 4 godz. Por oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać masło, dodać rybę wraz z marynatą. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Obsmażone filety wyjąć, oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na pozostałym tłuszczu zrumienić porę. Obłożyć nią rybę. Zalać sosem beszamelowym. Posypać tartą bułką. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Zapiekać ok 15 min.Podawać z frytkami lub ryżem ugotowanym na sypko.