cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Dorsz pod ziemniaczanym puree

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Przepis na dorsza zapiekanego z ziemniakami i żółtym serem.

Dorsz pod ziemniaczanym puree

Składniki:

Dorsz pod ziemniaczanym puree

 

  • Pół kg filetów z dorsza bez skóry,
  • sok z połowy cytryny,
  • 8 dużych ziemniaków,
  • szklanka keczupu,
  • 3/4 szklanki startego żółtego sera,
  • jajko,
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • Do posmarowania naczynia do zapiekania: łyżka oleju Wielkopolskiego.

 

Sposób przygotowania:

Dorsz pod ziemniaczanym puree

Ziemniaki ugotować  w łupinach, ostudzić, przecisnąć  przez praskę  lub dokładnie utłuc dodając do smaku sól. Filety z dorsza pokroić  na porcje, oprószyć  solą i pieprzem oraz skropić sokiem cytrynowym. Odstawić  na 20 minut.




W posmarowanym olejem Wielkopolskim naczyniu żaroodpornym  ułożyć  filety, polać je keczupem, posypać startym serem. Na serze ułożyć warstwę przygotowanych ziemniaków. Wygładzić  ziemniaki, posmarować rozbitym z łyżką wody jajkiem.




Piekarnik nagrzać do 180 st. C i zapiekać  potrawę  około 40 - 45 minut. Posypać  wierzch gotowej potrawy siekaną zieloną pietruszką.