mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Dorsz smażony

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna, smażona rybka, świetna na piątkowy obiad

Dorsz smażony

Składniki:

Dorsz smażony

 

Sposób przygotowania:

Dorsz smażony
Najpierw filety z dorsza myję, osuszam i kroję na niewielkie porcje, oprószam delikatnie solą i pieprzem do smaku. Skrapiam sokiem z cytryny. Panieruję filety najpierw w roztrzepanym doprawionym jajku, a następnie w tartej bułce i od razu kładę na mocno rozgrzany olej na patelnię. Smażę na niewielkim ogniu, aby rybka się nie przypaliła. Rybę smażę najpierw z jednej, a później z drugiej strony na złocisty kolor.
Podaję na gorąco z ziemniakami i ulubioną surówką. Rybka świetnie smakuję skropiona sokiem z cytryny.