marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Dorsz w chruście boczkowym.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rybę oczyścić,opłukać,oprószyć przyprawami.Obsmażyć boczek, umyć,obrać,posiekać warzywa.Ułożyć rybę w formie.Piec rybę z dodatkami z 20 min

Dorsz w chruście boczkowym.

Składniki:

Dorsz w chruście boczkowym.

 

 

Sposób przygotowania:

Dorsz w chruście boczkowym.
Obkroić dorsza z płetw, głowy, łusek i ogona, opłukać, oprószyć solą i pieprzem, posmarować musztardą francuską. Boczek obsmażyć na zimnej patelni, bo tłuszcz i tak się wytopi z niego. Następnie wyjąć chrupiące kawałki i zmiksować z bułką tartą. Cukinię i koperek opłukać, obrać oraz posiekać. Cukinię pokroić w podłużne plastry i ułożyć je na natłuszczonej blasze lub brytfannie, ułożyć na to dorsza, posypać zmielonym boczkiem. Wstawić blachę do nagrzanego do 190 st. C piekarnika na 20 min. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, wyjąć blachę z daniem, rybę przełożyć na półmisek, pokroić i podawać posypaną koperkiem i ziemniakami z wody.