Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Dorsz w cieście

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Filety umyć, podzielić na duże kawałki, osolić i skropić sokiem z cytryny. Białko

Dorsz w cieście

Składniki:

Dorsz w cieście

 

  • 1 kg filetów z dorsza
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • Na ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 250 ml wody
  • 1 jajko
  • sól
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Dorsz w cieście
Filety umyć, podzielić na duże kawałki, osolić i skropić sokiem z cytryny. Białko jajko ubić na sztywno. Żółtko, mąkę i wodę dokładnie wymieszać, posolić, a następnie delikatnie połączyć z białkiem. Rozgrzać tłuszcz. Filety z dorsza maczać w cieście i smażyć aż będą ciemnozłote. Podawać z surówką.