Dorsz w curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Obsmażamy na 1 łyżce masła obraną i pokrojoną w plastry cebulę, aż się zeszkli, w połowie dodajemy rybę i obsmażamy lekko z dwóch

Dorsz w curry

Składniki:

Dorsz w curry

 

  • 4 kawałki fileta z dorsza
  • 1 cebula
  • 1 kubek śmietany do sosów (125 ml)
  • 1 łyżka mąki (nieczubata)
  • 1 szklanka wywaru warzywnego (może być rybny) lub z kostki warzywny lub drobiowy
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżeczki curry
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • sól (jeśli wywar jest z kostki, to nie trzeba solić)
  • cytryna pokrojona w ćwiartki

Sposób przygotowania:

Dorsz w curry
Obsmażamy na 1 łyżce masła obraną i pokrojoną w plastry cebulę, aż się zeszkli, w połowie dodajemy rybę i obsmażamy lekko z dwóch stron, aż stężeje. Przekładamy całość do rondla, na patelnię kładziemy drugą łyżkę masła i roztapiamy ją (z powrotem stawiając patelnię na gazie), rozprowadzając z łyżką mąki i curry, mieszamy energicznie, po czym wlewamy po trochu bulionu i mieszamy, żeby sos stał się gładki i rzadszy. Przelewamy całość do garnka, solimy, dodajemy śmietanę rozprowadzając ją uprzednio małą ilością gorącego sosu, aby się nie rozwarstwiła. Dodajemy resztę bulionu, pieprz, sól, mieszamy bardzo delikatnie, żeby ryba się nie połamała, dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż sos zgęstnieje – ok. 15 min. Jeśli sos jest za gęsty dodajemy wody lub wywaru. Na talerzach układamy rybę, na niej cebulę, polewamy sosem. Można podać z kawałkami cytryny.