halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Dorsz w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Dorsz smaczny w śmietanie np na piątkowy obiad.

Dorsz w śmietanie

Składniki:

Dorsz w śmietanie

 

  • filety z dorsza 1 kg
  • cebula 2 sztuki
  • jajko 1 sztuka
  • bułka tarta 2 łyżki
  • mąka 2 łyżki
  • olej 6 łyżek
  • śmietana 130 ml
  • siekana natka pietruszki 1 łyżka
  • siekany koperek 1 łyżka
  • sól
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Dorsz w śmietanie
Filety porcjujemy , oprószamy solą i pieprzem. Drobniutko pokrojoną cebulkę podsmażamy , ściągamy z ognia.Do zimnej cebuli dodajemy jajko i razem mieszamy.Kawałki ryby maczamy w masie cebulowo-jajecznej, obtaczamy w tartej bułce wymieszanej z mąką.Smażymy z obu stron , po usmażeniu zalewamy rybę śmietaną, zagotować. Posypujemy zieleniną.