iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Dorsz w sosie cebulowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Często przyrządzam rybę na rodzinne gościny jako zimną przystawkę, bardzo wszystkim smakuje. Najlepiej gdy stoi kilka godzin w lodówce.

Dorsz w sosie cebulowym

Składniki:

Dorsz w sosie cebulowym

 

  • 1 kg filetów z dorsza,
  • 1 kg cebuli,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka cukru,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

Dorsz w sosie cebulowym
Filety oprószamy solą i pieprzem odstawiamy. W tym czasie miksujemy ciasto naleśnikowe z mąki, mleka, jajek i szczypty soli. Filety maczamy w cieście i smażymy na złoto. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Dusimy cebulę, podlewając wodą, dodajemy cukier, czosnek, koncentrat, solimy do smaku. Gdy cebula będzie miękka, to przekładamy nią rybę i wstawiamy do lodówki.