Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Dorsz w sosie pomidorowo-kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nie każdy lubi gulasze rybne, ale mnie połączenie pomidorów, mleczka kokosowego, ryby i mieszanki przypraw, przypadło do gustu :)

Dorsz w sosie pomidorowo-kokosowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dorsz w sosie pomidorowo-kokosowym

 

  • filety ryby morskiej, u mnie dorsz - 450g,
  • pomidory w puszce lub kartoniku, obrane i pokrojone - 400g,
  • mleko kokosowe - 300g,
  • curry - łyżeczka,
  • pesto czerwone - kopiasta łyżeczka,
  • chilli,
  • papryka słodka - łyżeczka,
  • imbir mielony - łyżeczka,
  • kolendra mielona,
  • sól, pieprz,
  • cukier,
  • sok z cytryny (jeżeli lubimy kwaśny posmak),
  • czosnek - 2 duże ząbki,

 

 

Sposób przygotowania:

Dorsz w sosie pomidorowo-kokosowym
Filety ryby myjemy i osuszamy po czym kroimy w większą kostkę. Do garnuszka wlewamy mleko kokosowe i pomidory, dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy bez przykrycia na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy rybę i drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, gotujemy przez kilka minut, do miękkości ryby. Na koniec ostatecznie doprawiamy do smaku. Podajemy na ciepło lub zimno ze świeżym pieczywem.
Dorsz w sosie pomidorowo-kokosowym
Etap 1
Dorsz w sosie pomidorowo-kokosowym
Etap 2
Dorsz w sosie pomidorowo-kokosowym
Etap 3
Dorsz w sosie pomidorowo-kokosowym
Etap 4