Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Dorsz w sosie wiosennym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szczaw nadaje rybie niepowtarzalnego smaku.

Dorsz w sosie wiosennym

Składniki:

Dorsz w sosie wiosennym

 

  • 60 dag filetów z dorsza,
  • 1 pęczek dymki,
  • 3 żółtka,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 6 młodych liści szczawiu,
  • 2 łyżki rzeżuchy,
  • 2 pęczki natki pietruszki,
  • 10 dag masła,
  • przyprawa Vegeta,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki octu estragonowego,
  • 150 ml śmietany kremówki,
  • sól,
  • świeżo zmielony biały pieprz i sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Dorsz w sosie wiosennym
. Filety opłukać, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć na trzech łyżkach oliwy. Przełożyć do brytfanki. Wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C. Białe części dymki obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na 2 łyżkach oliwy, zalać octem, 1/4 szklanki wody, dodać Vegetę. Zagotować, przyprawić pieprzem, odstawić. Żółtka ubijać z wywarem z dymki na parze, aż powstanie gęsty krem. Przestudzić, stale mieszając dodawać stopione i przestudzone masło. Zieleninę umyć, drobno posiekać lub zmiksować. Połączyć z sosem i śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem. Rybę podawać z pieczonymi ziemniakami, udekorowanymi cytryną i ziołami. Osobno podać sos.