Sposób przygotowania:
Dorsz z kolorową sałatką
Ziemniaki wyszorować, gotować w mundurkach 20 minut w lekko osolonej wodzie. Rybę umyć, pokroić na części. Skropić sokiem z cytryny. Umyć koperek, część odłożyć do dekoracji, resztę drobno posiekać. Wymieszać ocet, 4 łyżki wody, musztardę i koperek. Przyprawić solą i pieprzem, mieszać do całkowitego rozpuszczenia soli, dodać 6 łyżek oleju. Ziemniaki odcedzić, przelać zimną wodą. Osączyć, przestudzić. Obrać, przepołowić, wymieszać z marynatą. Ogórki i rzodkiewkę oczyścić, umyć. Ogórki pokroić w plasterki, rzodkiewke na ćwiartki, dodać do ziemniaków, wymieszać. Sałatę umyć, delikatnie osuszyć czystą ściereczką. jajka roztrzepać z mąką, przyprawić solą i pieprzem. Kawałki ryby obtoczyć w przygotowanej panierce. Smażyć na rozgrzanym oleju 2-3 minuty z każdej strony, osączyć z nadmiaru tłuszczu. Na półmisku ułożyć listki sałaty, na nich ułożyć usmażone kawałki ryby, obok sałatkę ziemniaczaną. Danie przybrać cząstkami cytryny, koperkiem i gałązkami natki pietruszki.