jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Dorsz z kolorową sałatką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

dorsz z kolorową sałatką, rewelacyjna potrawa na obiad

Dorsz z kolorową sałatką

Składniki:

Dorsz z kolorową sałatką

 

  • 1,5 kg małych ziemniaków
  • sól
  • 1,2 kg filetów z dorsza
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 1,5 pęczka koperku
  • 8 łyżek octu winnego
  • 1 łyżka musztardy
  • pieprz biały
  • 10 łyżek oleju
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • sałata krucha- kilka liści
  • plasterki cytryny- do dekoracji
  • natka pietruszki gałązki- do dekoracji

Sposób przygotowania:

Dorsz z kolorową sałatką
Ziemniaki wyszorować, gotować w mundurkach 20 minut w lekko osolonej wodzie. Rybę umyć, pokroić na części. Skropić sokiem z cytryny. Umyć koperek, część odłożyć do dekoracji, resztę drobno posiekać. Wymieszać ocet, 4 łyżki wody, musztardę i koperek. Przyprawić solą i pieprzem, mieszać do całkowitego rozpuszczenia soli, dodać 6 łyżek oleju. Ziemniaki odcedzić, przelać zimną wodą. Osączyć, przestudzić. Obrać, przepołowić, wymieszać z marynatą. Ogórki i rzodkiewkę oczyścić, umyć. Ogórki pokroić w plasterki, rzodkiewke na ćwiartki, dodać do ziemniaków, wymieszać. Sałatę umyć, delikatnie osuszyć czystą ściereczką. jajka roztrzepać z mąką, przyprawić solą i pieprzem. Kawałki ryby obtoczyć w przygotowanej panierce. Smażyć na rozgrzanym oleju 2-3 minuty z każdej strony, osączyć z nadmiaru tłuszczu. Na półmisku ułożyć listki sałaty, na nich ułożyć usmażone kawałki ryby, obok sałatkę ziemniaczaną. Danie przybrać cząstkami cytryny, koperkiem i gałązkami natki pietruszki.