haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Dorsz zapiekany pod pyszną ziemniaczaną pierzynką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ryba zapiekana ziemniaczkami to prawdopodobnie najbardziej domowe i swojskie danie w Anglii, jakie przychodzi mi na myśl. Tutaj dania tego typu nazywa się fish pie. Łatwe i smaczne, więc dlaczego nie spróbować go w polskiej kuchni?

Dorsz zapiekany pod pyszną ziemniaczaną pierzynką Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Dorsz zapiekany pod pyszną ziemniaczaną pierzynką

 

  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 2 duże garści szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 250 ml kremówki
  • 2 garści startego żółtego sera
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 kg dorsza (filet)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła (1 do puree, 1 do groszku)
  • olej do smażenia i wysmarowania naczynia

Sposób przygotowania:

Dorsz zapiekany pod pyszną ziemniaczaną pierzynką
1. Ziemniaki obrałam i wrzuciłam do wrzątku, po dwóch minutach ostrożnie dodałam dwa jajka i gotowałam wszystko razem kolejne 8 minut. Wyjęłam jajka, a ponieważ ziemniaki nie były jeszcze miękkie, zostawiłam je na ogniu.

2. W tym czasie umyłam szpinak i włożyłam go na sito i gotowałam na parze parę minut (można położyć na garnek z ziemniakami, moje sito było za małe, więc zagotowałam wodę w mniejszym garnku).

3. Odsączyłam szpinak i odcedziłam ziemniaki.

4. Jajka obrałam pod zimną wodą, pokroiłam na ćwiartki i odłożyłam.

5. Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim pokrojona w kostkę cebulkę i marchewkę. Po około 3 minutach wlałam kremówkę i całość zagotowałam. Zdjęłam z ognia i dodałam ser, sok z cytryny, musztardę, natkę pietruszki i szpinak. Wymieszałam. 

6. Surową rybę umyłam i pokroiłam w kawałki, ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem i na dorsza ułożyłam ćwiartki jajek. Na wierzch wylałam sos śmietanowo serowy.

7. Ziemniaki rozdusiłam na gładkie puree z łyżka masła, doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Za pomocą szprycki pokryłam ziemniakami potrawę, wstawiłam do nagrzanego do temperatury 220 stopni piekarnika i zapiekałam 30 minut aż ziemniaki zapiekły się na zloty kolor. 

8. Zaserwowałam z zielonym groszkiem podgrzanym z odrobina masła.

Od dzisiaj wpisuję to danie na stałe do mojego menu!
Dorsz zapiekany pod pyszną ziemniaczaną pierzynką
Ziemniaki i jajka gotujemy, a ziemniaków robimy puree.
Dorsz zapiekany pod pyszną ziemniaczaną pierzynką
Szpinak płuczemy i krótko gotujemy na parze
Dorsz zapiekany pod pyszną ziemniaczaną pierzynką
Do podsmażonej cebulki z marchewka z kremówka i serem dodajemy natkę pietruszki i szpinak.
Dorsz zapiekany pod pyszną ziemniaczaną pierzynką
pokrojoną w dużą kostkę rybę i jajka układamy w naczyniu żaroodpornym.
Dorsz zapiekany pod pyszną ziemniaczaną pierzynką
Na warstwę sosu układamy ziemniaki
Dorsz zapiekany pod pyszną ziemniaczaną pierzynką
Dorsz zapiekany pod pyszną ziemniaczaną pierzynką
Dorsz zapiekany pod pyszną ziemniaczaną pierzynką

Tagi:

ryba danie