Sposób przygotowania:
Dorsz zapiekany pod pyszną ziemniaczaną pierzynką
1. Ziemniaki obrałam i wrzuciłam do wrzątku, po dwóch minutach ostrożnie dodałam dwa jajka i gotowałam wszystko razem kolejne 8 minut. Wyjęłam jajka, a ponieważ ziemniaki nie były jeszcze miękkie, zostawiłam je na ogniu.
2. W tym czasie umyłam szpinak i włożyłam go na sito i gotowałam na parze parę minut (można położyć na garnek z ziemniakami, moje sito było za małe, więc zagotowałam wodę w mniejszym garnku).
3. Odsączyłam szpinak i odcedziłam ziemniaki.
4. Jajka obrałam pod zimną wodą, pokroiłam na ćwiartki i odłożyłam.
5. Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim pokrojona w kostkę cebulkę i marchewkę. Po około 3 minutach wlałam kremówkę i całość zagotowałam. Zdjęłam z ognia i dodałam ser, sok z cytryny, musztardę, natkę pietruszki i szpinak. Wymieszałam.
6. Surową rybę umyłam i pokroiłam w kawałki, ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem i na dorsza ułożyłam ćwiartki jajek. Na wierzch wylałam sos śmietanowo serowy.
7. Ziemniaki rozdusiłam na gładkie puree z łyżka masła, doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Za pomocą szprycki pokryłam ziemniakami potrawę, wstawiłam do nagrzanego do temperatury 220 stopni piekarnika i zapiekałam 30 minut aż ziemniaki zapiekły się na zloty kolor.
8. Zaserwowałam z zielonym groszkiem podgrzanym z odrobina masła.
Od dzisiaj wpisuję to danie na stałe do mojego menu!
2. W tym czasie umyłam szpinak i włożyłam go na sito i gotowałam na parze parę minut (można położyć na garnek z ziemniakami, moje sito było za małe, więc zagotowałam wodę w mniejszym garnku).
3. Odsączyłam szpinak i odcedziłam ziemniaki.
4. Jajka obrałam pod zimną wodą, pokroiłam na ćwiartki i odłożyłam.
5. Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim pokrojona w kostkę cebulkę i marchewkę. Po około 3 minutach wlałam kremówkę i całość zagotowałam. Zdjęłam z ognia i dodałam ser, sok z cytryny, musztardę, natkę pietruszki i szpinak. Wymieszałam.
6. Surową rybę umyłam i pokroiłam w kawałki, ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem i na dorsza ułożyłam ćwiartki jajek. Na wierzch wylałam sos śmietanowo serowy.
7. Ziemniaki rozdusiłam na gładkie puree z łyżka masła, doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Za pomocą szprycki pokryłam ziemniakami potrawę, wstawiłam do nagrzanego do temperatury 220 stopni piekarnika i zapiekałam 30 minut aż ziemniaki zapiekły się na zloty kolor.
8. Zaserwowałam z zielonym groszkiem podgrzanym z odrobina masła.
Od dzisiaj wpisuję to danie na stałe do mojego menu!
SylaUla