SUPERPRZEPIS

Dorsz żurawinowo chlebowy z brokułami

  • Ewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Dorsz żurawinowo chlebowy z brokułami  Więcej zdjęć (5)

Pyszna chrupiąca panierka, zdrowa ryba i równie zdrowa i pyszna sałatka z brokułów, żurawiny i pistacji. Polecam!

Składniki:

Dorsz żurawinowo chlebowy z brokułami

 

  • Składniki na rybę:
  • filet z dorsza ze skórką- ok. 600 g
  • 3 kromki chleba - najlepiej orkiszowego pełnoziarnistego
  • 1 łyżeczka musztardy węgierskiej
  • łyżka kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 2 garście sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • duża garść drobno posiekanego koperku
  • odrobina oleju
  • duża garść suszonej żurawiny
  • Brokułowo-żurawinowa sałatka:
  • jeden duży brokuł ok. 500 g
  • 2 duże garście obranych pistacji
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • łyżka pesto- najlepiej pistacjowego
  • 4 łyżki oleju lnianego
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Dorsz żurawinowo chlebowy z brokułami
Rybę porcjujemy na zgrabne kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie solimy. Naczynie do zapiekania smarujemy za pomocą pędzelka olejem. Układamy w nim rybę- skórką do dołu. Chleb - najlepiej jakby był dwu-trzydniowy- kroimy w drobną kostkę, dodajemy do niego straty ser żółty. Żurawinę bardzo drobno siekamy i dodajemy do chleba. Całość solimy i pieprzymy.

W misce łączymy śmietanę z musztardą, doprawiamy solą. Rybę smarujemy sosem śmietanowo-musztardowym. Na sos wykładamy drobno posiekany koperek. Na koperek- dość obficie- panierkę chlebową. Całość skrapiamy delikatnie olejem rzepakowym. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 15-20 minut, termoobieg. Rybę przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem, serwujemy z sałatką brokułowo-żurawinową.

Sałatka- Brokuła myjemy, porcjujemy na zgrabne różyczki i blanszujemy w osolonym wrzątku z łyżeczką cukru. Brokuł powinien być al dente. Tak przygotowane różyczki brokuła przekładamy do miski. W miseczce łączymy pesto ( najlepiej pistacjowe- wystarczy zblendować dwie garście obranych pistacji, pęczek pietruszki, kilka liści bazyli, 3-4 suszone pomidory, ząbek czosnku, dolać odrobinę oliwy i doprawić solą) z olejem lnianym, doprawiamy solą i pieprzem. Brokuła polewamy sosem z pesto, posypujemy posiekaną żurawiną i posiekanymi pistacjami. Smacznego! Sałatka jest świetna zarówno na ciepło jak i na zimno.
Dorsz żurawinowo chlebowy z brokułami
Etap 1 Dorsz żurawinowo chlebowy z brokułami - marynata musztardowo- śmietanowa
Dorsz żurawinowo chlebowy z brokułami
Etap 2 Dorsz żurawinowo chlebowy z brokułami - przygotowanie ryby
Dorsz żurawinowo chlebowy z brokułami
Etap 3 Dorsz żurawinowo chlebowy z brokułami - komponowanie sałatki
Dorsz żurawinowo chlebowy z brokułami
Etap 4 Dorsz żurawinowo chlebowy z brokułami -zapiekanie ryby