Dorszowo szpinakowa zapiekanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekanka rybna i warzywna polecam

Dorszowo szpinakowa zapiekanka

Składniki:

Dorszowo szpinakowa zapiekanka

 

  • 30 dag makaronu np. penne
  • 50 dag filetów z dorsza
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 dag mrożonego szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 2 jaja
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 dag śmietany
  • 10 dag startego żółtego sera
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Dorszowo szpinakowa zapiekanka
Makaron ugotowałam, odcedziłam. Filety umyłam, osuszyłam, posoliłam. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oliwy, usmażyłam na niej ryby z obu stron. Wyjęłam, podzieliłam na kawałki. Szpinak rozmroziłam, lekko odcisnęłam. Cebulę i czosnek obrałam. Cebulę drobno posiekałam, czosnek przecisnęłam przez praskę. Na patelni rozgrzałam resztę oliwy. Podsmażyłam czosnek i cebulę. Dodałam szpinak, doprawiłam solą i pieprzem, chwilę smażyłam. Makaron wymieszałam ze szpinakiem i rybą. Naczynie żaroodporne posmarowałam tłuszczem, wyłożyłam mieszankę makaronową. Zapiekałam ok 10 minut w 200 s.c .Jaja roztrzepałam ze śmietaną i serem . Po 10 minutach pieczenia wylałam na zapiekankę. Piekłam dalej 30 minut w 170 s.c