2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1484]

Drobiowa galaretka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Delikatna drobiowa galaretka z jajkiem, na różne okazje w tym świąteczne, podawać ją z octem chrzanem lub cytryną.

Drobiowa galaretka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drobiowa galaretka

 

 

Sposób przygotowania:

Drobiowa galaretka
Kurczaka myjemy dzielimy na mniejsze porcje, wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą-tyle aby przykryła mięso, gotujemy w trakcie dodajemy obrane warzywa, ziele angielskie i liść laurowy gotujemy do miękkości około 1-1,5 godziny.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy mięso będzie odchodzić od kości, wyjmujemy z garnka a wywar odcedzamy, żelatynę wymieszać w małej ilości wywaru do rozpuszczenia i połączyć z resztą bulionu, dokładnie wymieszać.Mięso obrać od kości pokroić drobno. Na dnie małych kokilek ułożyć plasterki gotowanego jajka, groszek oraz pokrojona gotowaną marchewkę, mięso i zalać delikatnie bulionem.Ostudzić na blacie wstawić do lodówki.Gdy galaretka stężeje wyjmujemy z miseczek na talerz.
Drobiowa galaretka
w małych kokilkach układamy plastry jajka i warzywa
Drobiowa galaretka
kurczaka obieramy kroimy drobno dodajemy do reszty zalewamy wywarem