Sposób przygotowania:
Pulpety z niespodzianką w sosiku + wasab
Ugotować jajeczka na twardo. Przelać zimną wodą, delikatnie obrać.Do miski włożyć mięso, dodać kajzerkę odciśniętą z bulionu, drobno posiekany szczypior i cebulkę, starta na grubych oczkach marchew, żółtko, doprawić solą i pieprzem. Jeśli mięso jest zbyt klejące, można dodać trochę bułki tartej Bulion podgrzać w średnim garnku. Łyżką nabierać mięso, wkładać jajeczko, i formować dłońmi kulkę. ja ugotowałam 10 jajeczek- mięso podzieliłam na 10 części. Gotowe kulki wkładać do gotującego bulionu. Gotować ok. 30 minut. Kulki wyciągnąć, a do bulionu dodać miksturę( 1/3 szklanki zimnej wody wymieszana z dwoma łyżkami mąki i śmietaną), podgrzać na małym ogniu mieszając. Doprawić pieprzem, gałką muszkatołową oraz dużą ilością sosu sojowego. Dodać koperek i klopsiki. Podawałam z puree ziemniaczanym oraz marynowanymi rydzami i grzybami mun. Do pulpetów pasuje też chrzan, ja dałam zielony chrzan wasabi. Można go zrobić samemu mieszając biały chrzan z odrobiną zielonego proszku wasabi. Jajeczka włożyłam do zimnej wody, gotowałam niecałe 3 min od zagotowania.
marietta