czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Drobiowe ragout w cieście francuskim

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Tak przygotowane kokilki są naprawdę przepyszne! Świetnie sprawdzą się podczas spotkania ze znajomymi.

Drobiowe ragout w cieście francuskim

Składniki:

Drobiowe ragout w cieście francuskim

 

  • 250g filetu z kurczaka,
  • ciasto francuskie,
  • 100g pieczarek,
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 50g wędzonego boczku,
  • jajko,
  • 100ml śmietany 18%,
  • sól,
  • biały pieprz,
  • 50g startego oscypka,
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru.

Sposób przygotowania:

Drobiowe ragout w cieście francuskim
Z ciasta francuskiego wyciąć szklanką kółka. W połowie kółek kieliszkiem wyciąć otworki. Jajko rozkłócić, posmarować całe kółka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć krążkiem z wyciętym kółkiem. Lekko docisnąć i wierzch ponownie posmarować rozkłóconym jajkiem. Odstawić na 5 minut. Następnie piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180st. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie, krótkie paski. Boczek pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby. Oprószyć do smaku solą i białym pieprzem. Dusić około 5-8 minut na małym ogniu. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, dodać koncentrat pomidorowy oraz śmietanę i posiekany szczypior. Wymieszać. Masę nakładać do upieczonych kokilek. Posypać startym oscypkiem. Od razu podawać.