Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Drobiowe roladki z pieczarkowym farszem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dobre na każdą okazję obiad i kolację

Drobiowe roladki z pieczarkowym farszem

Składniki:

Drobiowe roladki z pieczarkowym farszem

 

  • 1 kg piersi od kurczaka lub indyka
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 cebulka
  • 25 dkg mięsa mielonego
  • 1/2 bułki czerstwej
  • mleko do namoczenia
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • 1 duże jajko
  • 200 ml białego wina półsłodkiego

Sposób przygotowania:

Drobiowe roladki z pieczarkowym farszem
Mięso umyć i osuszyć.Odkroić zbędne kawałki tłuszczu, chrząstek ,kości .Podzielić na kotlety lekko rozbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć .Mięso mielone wymieszać z namoczoną i odciśniętą bułką , podsmażonymi pieczarkami i cebulą,jajkiem i przyprawami do smaku.Tak przygotowanym farszem posmarować kotlety i zwinąć w zgrabne roladki lekko posolić .Zrumienić na patelni z każdej strony i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać winem ,taką samą ilością wody, przykryć pokrywą , wstawić na około 30 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Sos wystarczy zagęścić i w razie potrzeby doprawić solą ,pieprzem.