Sposób przygotowania:
Drobiowo - serowa rolada
CIASTO: Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy około 1/4 łyżeczki soli i ubijamy je . Do ubitych dodajemy stopniowo żółtka. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, majonez , pieprz oraz ser. Całość delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C. NADZIENIE: Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na oleju do miękkości. Doprawiamy do smaku. Gotowe delikatnie studzimy. Fileta z kurczaka porcjujemy na mniejsze części i rozbijamy jak na kotlety. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika. Na jego powierzchni układamy rozbite filety, tak by przykryły całą powierzchnię ciasta. Następnie całość oprószamy przyprawami (można użyć ulubionych). Na oprószonego fileta wykładamy warstwę pieczarek. Całość zwijamy. Zwiniętą roladę ponownie wkładamy do piekarnika na około 40 minut. Jeśli rolada zaczyna się rumienić w trakcie pieczenia przykrywamy ją folia spożywczą i dalej pieczemy. Gotową roladę wyjmujemy. Podajemy pokrojoną na plasterki.
marietta