zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Drobiowy bigosik

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Mała odskocznia od tradycyjnego ciężkiego bigosu;)

Drobiowy bigosik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drobiowy bigosik

 

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 wędzone udka kurczaka
  • 30 dag kiełbasy drobiowej
  • opakowanie pomidorów krojonych z czosnkiem i oliwą z oliwek ( 400 g)
  • łyżka przyprawy do bigosu
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 3 ziela ang.
  • 2 listki laurowe
  • garść suszonych grzybów
  • 5-6 śliwek suszonych kalifornijskich
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny

 

Sposób przygotowania:

Drobiowy bigosik
Kiszoną kapustę kroję, przekładam do garnka, dodaję przyprawy, czosnek pokrojony w plasterki, suszoną włoszczyznę , grzyby , śliwki oraz pomidory, zalewam wodą i wstawiam do gotowania.



Udka obieram ze skóry, i kroję na mniejsze kawałki. Kiełbasę kroję w kostkę, i podsmażam na patelni bez tłuszczu.



Po godzinie gotowania kapusty dodaję do garnka kawałki kurczaka i podsmażoną kiełbasę. Gotuję do miękkości kapusty .



Na koniec ewentualnie doprawiam do smaku, (przyprawą w płynie ) Podaję ze świeżym chlebkiem.
Drobiowy bigosik
Kiszoną kapustę kroję, przekładam do garnka, dodaję przyprawy, czosnek pokrojony w plasterki, suszoną włoszczyznę , grzyby , śliwki oraz pomidory, zalewam wodą i wstawiam do gotowania.
Drobiowy bigosik
Udka obieram ze skóry, i kroję na mniejsze kawałki. Kiełbasę kroję w kostkę, i podsmażam na patelni bez tłuszczu
Drobiowy bigosik
Kiełbasę kroję w kostkę, i podsmażam na patelni bez tłuszczu
Drobiowy bigosik
Po godzinie gotowania kapusty dodaję do garnka kawałki kurczaka i podsmażoną kiełbasę