dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Drobiowy comber z sosem żurawinowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drobiowy comber z sosem żurawinowym

Drobiowy comber z sosem żurawinowym

Składniki:

Drobiowy comber z sosem żurawinowym

 

  • 40 dag filetów z kaczki
  • 50 dag wątróbek drobiowych
  • 20 dag słoniny
  • 3 jajka
  • 30 dag masła
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml sosu żurawinowo- chrzanowego

 

  • na marynatę:
  • 1/2 szklanki porto
  • kieliszek winiaku
  • otarta skórka i sok z jednej pomarańczy

Sposób przygotowania:

Drobiowy comber z sosem żurawinowym
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj. Zalej nią mięso i wątróbki, odstaw na noc. Słoninę włóż na 2 godziny do zamrażarki, pokrój ja w cieniutkie plasterki. stop masło
Mięso i wątróbki (razem z marynatą) zmiksuj blenderem na gładką masę. Podczas miksowania wbijaj po 1 jajku i stopniowo wlewaj ostudzone masło. Masę przypraw do smaku sola i pieprzem.
Podłużną półokrągłą formę wyłóż plasterkami słoniny, a następnie napełnij ją mięsną masą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz około 80 minut. Gotowy pasztet przełóż na półmisek, serwuj ze schłodzonym sosem.