Sposób przygotowania:
Drożdżowe gniazdka
Farsz : Boczek, cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. Wszystko wrzucić na patelnię i podsmażyć. Potem dodać posiekaną natkę i odsączoną kukurydzę gdy cebula i pieczarki będą miękkie. Doprawić do smaku i dodać bułkę tartą i wymieszać, bułka wchłonie wszystkie soki z patelni. Farsz odstawić do przestygnięcia.
Ciasto : Do miski wsypać mąkę, sól i wymieszać. Drożdże w miseczce wymieszać z cukrem, jogurtem i jedną łyżką mąki na konsystencję gęstej śmietany. Do miski z mąką wbić dwa jajka, wlać mieszankę drożdży, mleko i zetrzeć margarynę na tarce. Wszystkie składniki połączyć najlepiej mikserem a potem wyrobić ciasto. Ciasto oprószyć mąką i odstawić do lekkiego podrośnięcia.
Gniazdka : Gdy ciasto się ruszy ponownie je wyrobić, wałkować na placki o grubości kilku milimetrów. Foremką o średnicy 10 cm wycinać kółka a w połowie kółek na środku na przykład szklanką wycinać mniejsze ( będą nam potrzebne okręgi ). Krążki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, brzegi posmarować trzecim jajkiem rozmąconym, na każdy krążek położyć okrąg i posmarować go też jajkiem.
W środek nałożyć farsz i zostawić gniazdka do podrośnięcia. Część gniazdek można posypać makiem gdy gniazdka podrosną piec po dwie blachy jednocześnie w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem przez 15-17 minut w zależności od naszego piekarnika. Gotowe gniazdka można polać ketchupem i najlepsze są jeszcze ciepłe.
Ciasto : Do miski wsypać mąkę, sól i wymieszać. Drożdże w miseczce wymieszać z cukrem, jogurtem i jedną łyżką mąki na konsystencję gęstej śmietany. Do miski z mąką wbić dwa jajka, wlać mieszankę drożdży, mleko i zetrzeć margarynę na tarce. Wszystkie składniki połączyć najlepiej mikserem a potem wyrobić ciasto. Ciasto oprószyć mąką i odstawić do lekkiego podrośnięcia.
Gniazdka : Gdy ciasto się ruszy ponownie je wyrobić, wałkować na placki o grubości kilku milimetrów. Foremką o średnicy 10 cm wycinać kółka a w połowie kółek na środku na przykład szklanką wycinać mniejsze ( będą nam potrzebne okręgi ). Krążki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, brzegi posmarować trzecim jajkiem rozmąconym, na każdy krążek położyć okrąg i posmarować go też jajkiem.
W środek nałożyć farsz i zostawić gniazdka do podrośnięcia. Część gniazdek można posypać makiem gdy gniazdka podrosną piec po dwie blachy jednocześnie w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem przez 15-17 minut w zależności od naszego piekarnika. Gotowe gniazdka można polać ketchupem i najlepsze są jeszcze ciepłe.
szpileczka
jaNina
zbysiowa
zewa