rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Drożdżowe bułeczki na ciepło

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pulchne, delikatne i z farszem w środku. Stanowią doskonałą przekąskę, a z dodatkiem sosu czosnkowego wywołają prawdziwy zachwyt na twarzach Domowników i Gości.

Drożdżowe bułeczki na ciepło Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe bułeczki na ciepło

 

  • Na ok 35 bułeczek:

 

  • Ciasto:
  • 5 szklanek mąki + ok 1 szklanka do podsypywania
  • 2 szklanki mleka
  • 10 dkg drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli

 

  • Farsz:
  • 2 średniej wielkości piersi z kurczaka
  • 15 dkg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka kukurydzy (ok 200g)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • Po pół płaskiej łyżeczki: soli, pieprzu, papryczki ostrej, kurkumy, curry oraz czosnku
  • Wierzch:
  • 1 jajko
  • 20dkg sera żółtego w kawałku

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki na ciepło
Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże oraz cukier, mieszamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozczyn mleczno- drożdżowy oraz olej. Całość wyrabiamy łyżką i pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem, w ciepłym miejscu. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oleju, Doprawiamy przyprawami i mieszamy. Dodajemy cebulkę drobno pokrojoną oraz pieczarki. Całość smażymy aż do wyparowania wody. Wsypujemy przepłukaną i odcedzoną kukurydzę. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy na blacie podsypanym mąką. Dzielimy na pół, wałkujemy. Dużym kubkiem wykrawamy krążki, nakładamy farsz, przykrywamy drugim, zlepiamy tworząc szerokie krawędzie. Szklanką wycinamy małe bułeczki. Pozostałe ciasto ponownie wyrabiamy i wałkujemy, aż do końca:) Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy serem. Pozostawiamy ok 30 minut do ponownego wyrośnięcia i pieczemy ok 15 minut w temp. 180st C.
Drożdżowe bułeczki na ciepło
Pierś z kurczaka, pieczarki i cebulkę smażymy
Drożdżowe bułeczki na ciepło
Z ciasta wycinamy większe krążki, nakładamy farsz
Drożdżowe bułeczki na ciepło
Zlepiamy brzegi i wycinamy szklanką bułeczki
Drożdżowe bułeczki na ciepło
Każdą bułkę smarujemy jajkiem i posypujemy serem