Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Drożdżowe hot-dogi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Do przyrządzenia ciasta używam miski tupperware. Można jednak zagniatać ciasto recznie.

Drożdżowe hot-dogi

Składniki:

Drożdżowe hot-dogi

 

  • Ciasto:
  • 3 dkg drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyzeczka cukru
  • Reszta:
  • 8 parówek
  • Ketchup
  • Ok. 20-30 dag sera żółtego
  • Ok. 20-30 dag pieczarek
  • 1 srednia cebula
  • Olej do podsmażenia cebuli
  • Sól, pieprz do smaku
  • Białko

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe hot-dogi
Drożdze rozpuścić z cukrem. Dodać sól. Podgrzać olej z mlekiem. Do drożdży dodać jajko. Wlac mleko z olejem. Wymieszać wsypać mąkę.
Jesli przyrzadzamy w misce tupperware wystarczy ja zamknąć i kolistymi ruchami miski wymieszać ciasto. Poczekać aż wyrośnie.
W międzyczasie pokroić cebulę i gdy się zeszkli dodać pokrojone pieczarki. Doprawić wg uznania. Ser pokroić w plasterki długie i cienkie.
Rozwałkować ciasto na stolnicy (w miarę okrągle), przeciąc na pół, jeszcze raz na pół (jak na rogaliki)- tak, aby powstało 3 trójkątów. Na szerszym boku położyc parówkę i obłożyć ją serem i pieczarkami, na koniec polac ketchupem. Zawijać jak rogalika od boku z nadzieniem. Ułożyć na brytfance i posmarować białkiem. Piec jak ciasto drożdżowe na pizze ok. pół godziny (aż ładnie wyrośnie i zarumieni się)