Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Drożdżowe jagodzianki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Smaczne drożdżówki z jagodami i posypką.

Drożdżowe jagodzianki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe jagodzianki

 

 

  • Posypka:
  • 1/3 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki

 

  • Dodatkowo:
  • 1 kg jagód
  • 2 cukry waniliowe

Sposób przygotowania:

Drożdżowe jagodzianki
Mleko przelać do większego naczynia i lekko podgrzać. Dodać pokruszone drożdże i rozpuścić mieszając łyżką. Następnie wsypać cukier, cukier waniliowy, sól oraz wbić jajka i wszystko starannie wymieszać. Następnie stopniowo przesiewać mąkę. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Dodać do ciasta. Starannie łyżką wyrobić ciasto, aż pojawią się na cieście pęcherzyki powietrza. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Przygotować posypkę. W misce wymieszać mąkę razem z cukrem oraz masłem. Jagody wypłukać. Na dużej blaszce wysmarowanej tłuszczem formować placuszki. Na każdą porcję ciasta nakładać jagody. Posypać cukrem waniliowym oraz posypką. Piec około 60 minut w temp. 155 stopni.
Drożdżowe jagodzianki
Mleko przelać do większego naczynia i lekko podgrzać. Dodać pokruszone drożdże i rozpuścić mieszając łyżką. Następnie wsypać cukier, cukier waniliowy, sól oraz wbić jajka i wszystko starannie wymieszać. Następnie stopniowo przesiewać mąkę. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Dodać do ciasta.
Drożdżowe jagodzianki
Przygotować posypkę. W misce wymieszać mąkę razem z cukrem oraz masłem.
Drożdżowe jagodzianki
Na dużej blaszce wysmarowanej tłuszczem formować placuszki.
Drożdżowe jagodzianki
Na każdą porcję ciasta nakładać jagody.