Sposób przygotowania:
Drożdżowe jagodzianki
Mleko przelać do większego naczynia i lekko podgrzać. Dodać pokruszone drożdże i rozpuścić mieszając łyżką. Następnie wsypać cukier, cukier waniliowy, sól oraz wbić jajka i wszystko starannie wymieszać. Następnie stopniowo przesiewać mąkę. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Dodać do ciasta. Starannie łyżką wyrobić ciasto, aż pojawią się na cieście pęcherzyki powietrza. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Przygotować posypkę. W misce wymieszać mąkę razem z cukrem oraz masłem. Jagody wypłukać. Na dużej blaszce wysmarowanej tłuszczem formować placuszki. Na każdą porcję ciasta nakładać jagody. Posypać cukrem waniliowym oraz posypką. Piec około 60 minut w temp. 155 stopni.