goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Drożdżowe koperty z drobiowym farszem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tak naprawdę to jest tylko propozycja farszu, może się on znacznie różnić od tego co np. mamy w tej chwili w lodówce :) Są świetnym dodatkiem do zielonych sałatek lub po prostu podane solo jako świetna przekąska.

Drożdżowe koperty z drobiowym farszem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe koperty z drobiowym farszem

 

 

  • nadzienie:
  • filet z kurczaka 2 sztuki
  • ser żółty 20 dag
  • kukurydza w puszce 1/2 sztuka
  • przecier pomidorowy 2 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe koperty z drobiowym farszem
Składniki na ciasto umieszczamy w mikserze i całość miksujemy. Wyrobione, gładkie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 1/2 godziny. W tym czasie mięso obsmażamy z przyprawami (można także zastąpić mięso smażone grillowanym lub gotowanym np. rosołowym). Dodajemy pozostałe składniki farszu. Całość doprawiamy do smaku, dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Gdy ciasto podwoi swą objętość rozwałkowujemy, wykrawamy niewielkie kwadraciki, nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy rogi ciasta - do środka. Gotowe koperty przekładamy na blaszkę, smarujemy rozmąconym jajkiem wymieszanym z mlekiem i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Drożdżowe koperty z drobiowym farszem
W tym czasie mięso obsmażamy z przyprawami, studzimy i drobno kroimy
Drożdżowe koperty z drobiowym farszem
Do mięsa dodajemy pozostałe składniki farszu
Drożdżowe koperty z drobiowym farszem
Ciasto kroimy na niewielkie kwadraciki, nakładamy po łyżeczce farszu
Drożdżowe koperty z drobiowym farszem
Gotowe koperty przekładamy na blaszkę, smarujemy rozmąconym jajkiem wymieszanym z mlekiem