Sposób przygotowania:
Drozdzowe koperty z makiem
Do miski dać mąkę zrobić wgłębienie w mace, pokruszyć drozdze dodac szczyptę cukru i2-3łyzki letniego mleka wymieszać ,oprószyć lekko mąką i zostawić do wyrosnięcia.Margarynę rozpuscić .Jak drozdze wyrosną do mąki dodajemy resztę cukru,szczyptę soli ,1 jajko..margarynę i letnie mleko ,wyrabiamy ciasto,mikserem albo ręką .Jezeli ciasto jest wolne dodajemy jeszcze trochę mąki wyrabiamy ,ciasto musi odchodzićod rąk.Wyrobione ciasto lekko obsypujemy maką przykrywamy sciereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce az ,ciasto podrosnie.,jeszcze raz wyrabiamy i musi jeszcze raz podrosnąć.Opruszyć blat mąka wywałkować ciasto i pokroic na kwadraty.Na kazdy kwadrat połozyć mak albo jablka i dwa przeciwległe boki skleic w srodku tak zeby powstała koperta.Gotową kopertę połozyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,lekko posmarować wodą i poczekać zeby ciasto trochę podrosło.Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy nazłoty kolor30-40 minut 175 st.POLECAM ! ! !
gusia1000