Sposób przygotowania:
Drożdżowe przekładane z czerwoną porzeczkąPrzygotowanie rozczynu drożdżowego:
Drożdże mieszamy w 1/3 szkl ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce.
Przygotowanie ciasta:
Żółtka i jajko ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie dodajemy pozostałe składniki (masło rozpuszczamy) i drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Przygotowanie nadzienia:
Porzeczki oczyszczamy i płuczemy. Przekładamy do rondla. Zasypujemy cukrem. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Następnie dokładnie wszystko miksujemy. Studzimy.
Przygotowanie przekładańca i pieczenie:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 równe części. Rozwałkowujemy. Pierwszą część wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Smarujemy nadzieniem. Przykrywamy kolejnym ciastem. Ponownie smarujemy porzeczkami i przykrywamy ostatnim ciastem. Pieczemy ponad 1 godzinę w 180 stopniach.
Smacznego!
Ewus24
Smakowicie się prezentuje.
Fajny przepis
dayzi