dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Drożdżowe przekładane z czerwoną porzeczką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo smaczny placek drożdżowy. Przekładany nadzieniem sporządzonym z duszonej czerwonej porzeczki.

Drożdżowe przekładane z czerwoną porzeczką

Składniki:

Drożdżowe przekładane z czerwoną porzeczką

Ciasto drożdżowe:

Nadzienie:

  • 2 szkl porzeczek czerwonych
  • ok 1 szkl cukru

Sposób przygotowania:

Drożdżowe przekładane z czerwoną porzeczką

Przygotowanie rozczynu drożdżowego:

Drożdżowe przekładane z czerwoną porzeczką
Sporządzony rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Drożdże mieszamy w 1/3 szkl ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce.

Przygotowanie ciasta:

Drożdżowe przekładane z czerwoną porzeczką
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosłą.

Żółtka i jajko ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie dodajemy pozostałe składniki (masło rozpuszczamy) i drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Przygotowanie nadzienia:

Drożdżowe przekładane z czerwoną porzeczką
Porzeczki dusimy z cukrem na wolnym ogniu.

Porzeczki oczyszczamy i płuczemy. Przekładamy do rondla. Zasypujemy cukrem. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Następnie dokładnie wszystko miksujemy. Studzimy.

Przygotowanie przekładańca i pieczenie:

Drożdżowe przekładane z czerwoną porzeczką
Ciasto przekładamy nadzieniem z czerwonej porzeczki.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 równe części. Rozwałkowujemy. Pierwszą część wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Smarujemy nadzieniem. Przykrywamy kolejnym ciastem. Ponownie smarujemy porzeczkami i przykrywamy ostatnim ciastem. Pieczemy ponad 1 godzinę w 180 stopniach.
Smacznego!


Tagi:

jajko jajka