Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Drożdżowe racuchy z jabłkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W taki sam sposób można przyrządzić racuszki z rabarbarem lub ze śliwkami.

Drożdżowe racuchy z jabłkami.

Składniki:

Drożdżowe racuchy z jabłkami.

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe racuchy z jabłkami.
Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, dodać 1/2 szklanki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypać do miski dodać wyrośnięty rozczyn, jajka, pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy , wyrobić ciasto. Pod koniec wlać stopione przestudzone masło, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe plasterki. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać pokrojone jabłka, wymieszać. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.