Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pikantne rogaliki z kapustą

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 698

Wkruszyć drożdże do lekko podgrzanej śmietany, dodać łyżkę mąki i szczyptę

Pikantne rogaliki z kapustą

Składniki:

Pikantne rogaliki z kapustą

 

  • Ciasto:
  • 40 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • 25 dag śmietany kremówki
  • 25 dag masła
  • 2 żółtka
  • mąka
  • tłuszcz do blachy
  • Nadzienie:
  • 40 dag kiszonej kapusty
  • 10 dag kaszanki
  • 5 dag wędzonego boczku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pikantne rogaliki z kapustą
Wkruszyć drożdże do lekko podgrzanej śmietany, dodać łyżkę mąki i szczyptę cukru. Przykryć i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Wyrobić z reszta mąki, rozpuszczonym i wystudzonym tłuszczem, żółtkami i solą. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Boczek i kaszankę pokrajać w kostkę. Wysmażyć na patelni najpierw boczek, później dorzucić kasznakę i kapustę. Smażyć 5 minut. Doprawić solą, pieprezm i tymiankiem. Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie w 3 koła grubości 1/2 cm. Z każdego koła wyciąć 4 trójkąty. Rozłożyć nadzienie, zwinąć ciasto od szerszej strony formując rogaliki. Wysmarować tłuszczem blaszkę i na niej układać rogaliki, pozostawić do wyrośnięcia. Wówczas wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec ok 15 minut w 200 st.