Sposób przygotowania:
Pikantne rogaliki z kapustą
Wkruszyć drożdże do lekko podgrzanej śmietany, dodać łyżkę mąki i szczyptę cukru. Przykryć i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Wyrobić z reszta mąki, rozpuszczonym i wystudzonym tłuszczem, żółtkami i solą. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Boczek i kaszankę pokrajać w kostkę. Wysmażyć na patelni najpierw boczek, później dorzucić kasznakę i kapustę. Smażyć 5 minut. Doprawić solą, pieprezm i tymiankiem. Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie w 3 koła grubości 1/2 cm. Z każdego koła wyciąć 4 trójkąty. Rozłożyć nadzienie, zwinąć ciasto od szerszej strony formując rogaliki. Wysmarować tłuszczem blaszkę i na niej układać rogaliki, pozostawić do wyrośnięcia. Wówczas wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec ok 15 minut w 200 st.