zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Drożdżowe z jabł.pod orzechową kruszonką

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszna drożdżówka z jabłkami, cynamonem i orzechową kruszonką.

Drożdżowe z jabł.pod orzechową kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe z jabł.pod orzechową kruszonką

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z jabł.pod orzechową kruszonką
Drożdże mieszam z ciepłym mlekiem. Mąkę przesiewam do miski, dodaję rozpuszczone drożdże, cukier, wbijam jajko, i dodaję bardzo miękką margarynę i odrobinkę soli. Ciasto można wyrabiać ręcznie, lub wręczyć się robotem. Ja początkowo użyłam robota, na koniec przełożyłam ciasto na blat, i ugniotłam jeszcze ręcznie.



Umyte i obrane jabłka starłam na tarce o średnich oczkach, dodałam łyżkę cynamonu, wymieszałam. Blaszkę ( 36 x 26)wyłożyłam papierem do pieczenia. Rozciągam na nimciasto drożdżowe które posmarowałam dżemem. Następnie rozsmarowałamstarte jabłka z cynamonem.



Z mąki, orzechów, cukru i masła zagniatam kruszonkę którą wyłożyłam na jabłka.



Wstawiam do nagrzanego do 60 st.C piekarnika i tak ciasto podrasta 20 minut. Następnie zwiększam temp. do 190 st.C i piekę około 50 minut ( zależy od piekarnika) trzeba sprawdzać.



Tym razem użyłam 1 kg jabłek ( na życzenia połówka) jeśli piekę z 60 dag owoców ciasto jest wyższe. Ale z większej ilość ciasto jest bardziej wilgotne, i nie wysycha jak tradycyjna drożdżówka;)
Drożdżowe z jabł.pod orzechową kruszonką
Umyte i obrane jabłka starłam na tarce i średnich oczkach, dodałam łyżkę cynamonu, wymieszałam
Drożdżowe z jabł.pod orzechową kruszonką
Blaszkę ( 36 x 26)wyłożyłam papierem do pieczenia. Rozciągam na nim ciasto drożdżowe które posmarowałam dżemem. Następnie rozsmarowałam starte jabłka z cynamonem
Drożdżowe z jabł.pod orzechową kruszonką
Z mąki, orzechów, cukru i masła zagniatam kruszonkę którą wyłożyłam na jabłka.
Drożdżowe z jabł.pod orzechową kruszonką
Jesli użyjemy mniejszej ilości jałek np 60 dag ciasto wyrosnie wyższe