Sposób przygotowania:
Drożdżowe z jabł.pod orzechową kruszonką
Drożdże mieszam z ciepłym mlekiem. Mąkę przesiewam do miski, dodaję rozpuszczone drożdże, cukier, wbijam jajko, i dodaję bardzo miękką margarynę i odrobinkę soli. Ciasto można wyrabiać ręcznie, lub wręczyć się robotem. Ja początkowo użyłam robota, na koniec przełożyłam ciasto na blat, i ugniotłam jeszcze ręcznie.
Umyte i obrane jabłka starłam na tarce o średnich oczkach, dodałam łyżkę cynamonu, wymieszałam. Blaszkę ( 36 x 26)wyłożyłam papierem do pieczenia. Rozciągam na nimciasto drożdżowe które posmarowałam dżemem. Następnie rozsmarowałamstarte jabłka z cynamonem.
Z mąki, orzechów, cukru i masła zagniatam kruszonkę którą wyłożyłam na jabłka.
Wstawiam do nagrzanego do 60 st.C piekarnika i tak ciasto podrasta 20 minut. Następnie zwiększam temp. do 190 st.C i piekę około 50 minut ( zależy od piekarnika) trzeba sprawdzać.
Tym razem użyłam 1 kg jabłek ( na życzenia połówka) jeśli piekę z 60 dag owoców ciasto jest wyższe. Ale z większej ilość ciasto jest bardziej wilgotne, i nie wysycha jak tradycyjna drożdżówka;)
Umyte i obrane jabłka starłam na tarce o średnich oczkach, dodałam łyżkę cynamonu, wymieszałam. Blaszkę ( 36 x 26)wyłożyłam papierem do pieczenia. Rozciągam na nimciasto drożdżowe które posmarowałam dżemem. Następnie rozsmarowałamstarte jabłka z cynamonem.
Z mąki, orzechów, cukru i masła zagniatam kruszonkę którą wyłożyłam na jabłka.
Wstawiam do nagrzanego do 60 st.C piekarnika i tak ciasto podrasta 20 minut. Następnie zwiększam temp. do 190 st.C i piekę około 50 minut ( zależy od piekarnika) trzeba sprawdzać.
Tym razem użyłam 1 kg jabłek ( na życzenia połówka) jeśli piekę z 60 dag owoców ciasto jest wyższe. Ale z większej ilość ciasto jest bardziej wilgotne, i nie wysycha jak tradycyjna drożdżówka;)
zewa
zbysiowa
Proszę bardzo, nie chwaląc się jest przepyszna;))
Triss
zbysiowa
Dziękuję, kruszonka wymyślona na poczekaniu, zostało mi obranych orzeszków:)
MagdaMM
zbysiowa
W życiu:)) Częstuj się , smacznego:))